Eurovision-balladen, der satte en revolution i gang

Min radio-partner-in-crime Simon Kratholm Ankjærgaard og jeg har taget hul på endnu en sæson (nr. 9!) af historie-podcasten Vild Historie.

Der er masser af musik med i programmet denne gang. Det handler nemlig om en spøjs storpolitisk krølle på Eurovision-sangkonkurrencen.

Jeg fik et tip om den her historie af min gode kollega på DIS, Anders Larsen. Han lod mig forstå, at vi ikke ville fortryde det, hvis vi inviterede Mila Kovalj ind i Vild Historie-studiet. Og jeg skal da lige love for, at Anders fik ret.

I 1974 vandt svenske ABBA det internationale Melodi Grand Prix overbevisende. Men den vildeste historie knytter sig til en sang, som det år endte på en delt sidsteplads.

Et par uger efter sangkonkurrencen blev Portugals bidrag ’E depois do Adeus’ nemlig startskuddet til den revolution, der skulle gøre en ende på 48 års diktatur i hjemlandet. Da den harmløse kærlighedssang blev spillet på national radio, var det signalet til, at Nellikerevolutionen kunne sætte i gang.

I dette afsnit af Vild Historie bruger vi den konkrete historie til at belyse sammenblandingen mellem politik og Eurovision. En sammenblanding, der har vist sig mange gange op gennem historien, også for ganske nylig.

Mila Kovalj læser Østeuropastudier og er vært på podcasten Eurovision Fanklub.

Vild Historie udgives af Saga Talks under Egmont og kan findes på eReolen, Podimo, Mofibo, Nextory og Bookmate.

Værter: Simon Kratholm Ankjærgaard og Tommy Heisz

Redaktør: Andreas Saxild

Producer: Sara Troense